4 Ocak 2012 Çarşamba

 Teknik arıcılık denildiğinde bilinen en ileri arıcılık teknikleri kullanmak suretiyle yüksek gelir sağlanan tarımsal bir uğraşı anlaşılmalıdır. Eskiden arıcılık, kovan olarak adlandırılan ve kovan yerine kullanılan çok basit kutulara konulmuş kolonilerin, ilkbaharda arılığa çıkarılarak üst üste istif edilmesi ve sonbaharda yine basit yöntemlerle yapılan hasattan sonra yeniden içeriye, kapalı ortama alınması kadar basit ve işlerin oluruna bırakıldığı faaliyetti.

 Kullanılan kovan ve malzemeler arının biyolojik isteklerini karşılamadığı gibi,arıcılarda çoğunlukla bu isteklerden habersiz bulunmaktaydı. Çok büyük ölçüde doğa ile baş başa olan kolonilerden bazen az bir miktarda bal alınabilirken; bazen bu bile mümkün olmaz, koloniler ancak kendi kış yiyeceklerini hazırlayabilirlerdi. zaman içerisinde bu durum adım adım değişti.

 Arıların biyolojileri, yüksek verim için nelerin gerektiği, bu gereklerin nasıl yerine getirileceği, gibi konular  ayrıntılarıyla aydınlatıldı ve araştırmalardan elde edilen bilimsel sonuçlar arıcılığa entegre edilerek bu günkü  noktaya gelindi. Arıcılar artık arıcılığın ancak teknik yöntemler kullanılarak yapılması durumunda bir anlamı olduğunu; başarılı sonuçlar almak için uygun iklim ve floranın, modern kovan ve arıcılık malzemelerinin, yeterli arıcılık bilgi ve becerileriyle uygun damızlık materyalinin bir araya gelmesi gerektiğini ve bunların teknik arıcılığın temel gerekleri olduğunu bilmek, bu temel esaslara uymak zorundadırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder