4 Ocak 2012 Çarşamba

Arıcılık çalışmaları genel olarak 4 ana döneme ayrılır. Bu dönemler, ilkbahar bakımı, oğul dönemi, bal ve hasat dönemi, sonbahar bakımı ve kışlatma dönemi olarak isimlendirilir.

Ocak Ayı:
1)Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma yapılır.
2) Arılar için yeteri yem yoksa kovan içine toz şeker konarak yerleştirilir.
3) Kovanlarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılarla mücadele edilir

Şubat Ayı:
1) Müsait iklimli yerlerde yavaş yavaş arıları dışarı çıkarma, soğuk bölgelerde ise havalandırma işlemi yapılmalıdır
2) Soğuk bölgelerde şerbet verilmeli
3) Muhtemel hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir .

Mart Ayı:
1) Kovan çerçeveleri tamir edilerek küflü ve kırık çerçeveler değiştirilir
2) Arılar bal toplama faaliyetine başladıklarından bakım işleri de çoğalır. Arıcılık malzemeleri daima çalışır halde bulundurulmalıdır
3) Kovanlarda hastalık yapmaması için İlkbahar temizliği yapılarak gerekli ilaçlar kullanılmalıdır.

Nisan Ayı:
1) Arı kovanları fenni olmalı ve bazı kovanlarda çerçeve değiştirilmelidir
2) Arıların temizliği ve bakım işleri devam eder. Ana arısı olmayan kovanlara ana arıverilir. Zayıf kovanlarda beslenmeyi takviye bakımından şerbet verilir
3) Çeşitli arı hastalık ve zararlılarına karşı ilaçlama yapılarak tedbir alınır .

Mayıs Ayı:
1) Arıların kolay çalışmalarını temin için kovanlarda bakım ve temizlik işleri devam eder.
2) Arı malzemeleri işler durumda bulundurulur. Oğul verme ay boyunca devam eder.
3) Çeşitli arı hastalıklarına karşı mücadele yapılır.
4) Bazı ılık bölgelerde bal Hasadına başlanır .

Haziran Ayı:
1) Bal ile dolmuş çerçeveler alınarak yeni boş çerçeveler konulur. Kovanlarda bakım ve temizlik devam eder. Oğul vermeden dolayı yeni arıcılık tesis edilir.
2) Her türlü hastalığa karşı mücadele devam eder.
3) Bazı bölgelerde bal Hasadı başlamıştır.

Temmuz Ayı:
1) Kovanların temiz ve kullanışlı olmasına dikkat edilir. Kovanlar sarsılmadan çiçeği bol yerlere nakledilir.
2) Zayıf kovanların birleştirilmesi gerekir.
3) Hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.
4) Bal Hasadına devam edilir.

Ağustos Ayı:
1) Kovanlarda temizlik devam eder. Dolu çerçeveler çıkarılarak yerlerine boşlar konur. Kovanlar geceleri sarsılmadan bol çiçekli, florası zengin yerlere nakledilir.
2) Arılarda görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.
3) Bal Hasadı devam eder.

Eylül Ayı:
1) kovanlarda bakım işleri devam eder. Soğuk bölgelerde kovan ağızları daraltırılır.
2) Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadele edilir
3) Bal Hasadı devam eder. Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilir.

Ekim Ayı:
a) Kovanlar soğuk bölgelerde kışlık yerlerine nakledilir. Kış dinlenmesine bırakılmadan temizlenir.
b) Arılarda görülebilecek hastalıklara karşı mücadele yapılır.
c) Bal Hasadı bu ay bitirilir.

Kasım Ayı:
a) Arılar yeteri besin bırakılmış kovanlarda kış uykusuna bırakılır.
b) Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilir .

Aralık Ayı:
1) Arılar kovanlarda kış dinlenmesine terk edilir .
Modern arıcılıkta arıcının hedefi büyük bal toplama mevsimine kadar kovandaki arı sayısını olabildiğince artırmaktır. Bal toplama mevsiminde bu sayıyı 80.000-100.000 yapabilen arıcı o sene istediği balı alabilir. Bu sayı ne kadar düşük olursa arının getireceği nektar da o kadar az olur.

0 yorum:

Yorum Gönder